Сучасна кухня дозволяє створювати простір, який відповідає індивідуальним вимогам власника. Перш ніж почати пошук меблів для кухні, обміркуйте кілька важливих питань:

Чи потребує приміщення ремонту? Якщо так, то він повинен закінчитися ще до придбання кухні. Детально продумайте комплектацію та розміри майбутніх меблів, які не повинні займати більше 20% від площі приміщення.

Яка техніка (в тому числі вбудована і дрібна побутова) необхідна і де вона буде розміщуватися?

Чи потрібно переносити труби і розетки? Скільки потрібно місця для зберігання посуду, продуктів та домашніх закруток?

Подумайте, як краще функціонально використати наявний простір за рахунок кутових шаф, висувних модулів, додаткових полиць, додаткових сітчастих кошиків. Продумайте, де буде розташовуватися обідня зона і які меблі для неї підійдуть. Якщо дозволяє площа, слід поставити великий круглий стіл і стаціонарні стільці. Для кухні невеликих розмірів підійде розкладний або висувний стіл, барна стійка, стильні складні стільці.

Чи є на кухні нестандартні кути, виступи, ніші? Я їх використати?

Після того як буде прорахований бюджет і визначені загальні побажання до майбутньої кухні, слід переходити до детального опрацювання планування кухонних меблів і вибору матеріалів та фурнітури.

Особливості планування кухні

L-образна кухня

Як правильно вибрати меблі в кухню

 

L-образне планування зручне для функціонального поділу кухонного простору, збереження можливості вільного переміщення і одночасного розміщення відразу двох осіб в робочому трикутнику (зона зберігання, зона мийки, зона готування). Це класичний варіант для приміщень, форма яких наближена до квадрату. Оптимально використовувати важкодоступні зони в кутових шафах можна за допомогою висувних багаторівневих систем.

П-образна кухня

Як правильно вибрати меблі в кухню фото 2

Підійде для приміщень достатніх розмірів квадратної або прямокутної форми, де необхідно розмістити велику кількість систем зберігання і кухонної техніки. Для комфортної експлуатації оптимальна довжина паралельних ліній кухні повинна становити не менше півтора і не більше двох метрів, а сполучна зона між ними повинна перевищувати 2,5 метра.

Лінійна кухня

Ідеально підходить для вузьких приміщень шириною менше двох метрів і загальною площею 6-12 квадратних метрів. Для ефективного використання простору під стільницею кухонного гарнітура необхідно розмістити вбудовану техніку, для посуду визначити висувні системи, а для продуктів – верхні шафки.

Як правильно вибрарти меблі в кухню фото 3

Для собак або кішок замовте спеціальну годівницю, яка висувається з нижнього цоколя. Найкраще розташовувати об’єкти в такому порядку: холодильник, робочий стіл, мийка, другий робочий стіл і плита. У маленьких кухнях розкладний обідній стіл монтується в протилежну стіну, вивільняючи тим самим корисний простір.

Острівні і півострівні кухні

Таке планування слід розглядати для приміщень площею не менше 20 квадратних метрів. У традиційних острівних кухнях в середину виноситься стіл з мийкою або плитою, а в півострівних центром виступає барна стійка.

Як правильно вибрарти меблі в кухню фото 4

Але, зрозуміло, кожен господар сам вирішує, якими функціями наділити свій острів або півострів. Оптимальний розмір відокремленої робочої зони – квадрат зі стороною 120 см. Стандартна довжина півострова – 120-180 см. Зазвичай це два або три кухонних модулі шириною 60 см.

Дворядна кухня

Це єдиний спосіб використовувати витягнуте приміщення максимально ефективно. Підходить для кухонь площею не менше 9 квадратних метрів і шириною не менше 2,5 метра. Після установки кухонних меблів ширина проходу не повинна бути менше 120 см.

Як правильно вибрарти меблі в кухню фото 5

Якщо набридли ручки на кухні, виберіть систему Push to open. Дверцята будуть реагувати на легкі дотики і безшумно та плавно відкриватися. Зручним варіантом є розміщення плити і раковини на одній стороні кухні, а холодильника – на протилежній. Або, наприклад, біля лівої стіни встановлюється холодильник з раковиною, а біля правої – плита зі столом для приготування їжі. Єдиним мінусом дворядного планування є відсутність чітко вираженої обідньої зони.